In de media

Artikel in de Stentor.

Op vrijdag 6 mei 2011 mijn interview met de Stentor. Lees hier het artikel.

Programma Cappuccino

Zaterdag 23 oktober 2010 mijn interview met NCRV programma Cappuccino. Klik op pijltje om te luisteren.

Op 10 september 2010 is er in de Tubantia een interview van mij verschenen over mijn werk als medium.

Medium met diploma

(Door Gertia Bredewoud)

Dat ze ooit medium zou worden, had Nicole vroeger nooit kunnen bedenken. “Ik was als kind wel erg gevoelig. Altijd heel bang in het donker bijvoorbeeld. Maar ik zag echt geen dode mensen lopen hoor! Wel kon ik goed de problemen en emoties van andere mensen aanvoelen. Ik was later ook geïnteresseerd in religie, maar vond daar uiteindelijk niet wat ik zocht. Te dogmatisch. Hoe dan ook, ik was vaak met heel andere dingen bezig dan de meeste andere jongeren. Maar medium worden… nee nooit aan gedacht.”

Nicole de Haas (34) werd na haar opleiding aanvankelijk maatschappelijk werkster in de jeugdzorg. “Maar ik stuitte steeds vaker op zaken waarmee ik het niet eens was. Kinderen werden in hokjes geplaatst, ik was vooral veel bezig met kinderen uit huis plaatsen. Dat wilde ik op een gegeven moment niet meer.” Ouder wordend kreeg ze bovendien steeds vaker beelden door. “Ik hoorde mezelf soms dingen zeggen waarvan ik dacht: waar haal je dat vandaan? Maar het was nog allemaal hapsnap, ik begreep het niet.”

In 2004 besloot ze maar eens cursussen te volgen op het gebied van intuïtieve ontwikkeling. Haar allereerste les vergeet ze nooit en haar docente waarschijnlijk ook niet. “We moesten een sieraad invoelen. Ik wist niet van wie die ring was, maar kreeg wel allerlei beelden en gevoelens door. Ik zag een begrafenis en voelde toen dat een dierbaar familielid zou komen te overlijden. Ik wist nog niet dat je dat soort informatie nooit door mag geven, maar in mijn onschuld noemde ik toch wat ik zag.”

”Een week later belde de cursusleidster dat haar moeder onverwacht was overleden. Ik wist niet dat het haar ring was. De docente zei toen tegen mij: ‘Jij gaat ooit medium worden.’ Daar heb ik hard om gelachen. Toch is het nu zover, nadat ik eerst een praktijk ben begonnen in healing en natuurgeneeskunde. Die twee vormen nog maar een klein onderdeel van mijn werk. Ik richt me nu helemaal op het mediumschap. Dat is wie ik ben.”

Maar voordat het zover was, wilde ze zich eerst verder bekwamen en wilde ze een goed fundament leggen. Zo kwam ze terecht bij José Gosschalk, die in 2008 in Nederland begon met de academie voor mediumschap, waar je een driejarige opleiding kon volgen. Gosschalk zag dat haar Almelose cursiste talent had en stimuleerde haar om verder te gaan en een diploma te halen aan het befaamde Engelse Arthur Findlay College, waaraan Gosschalk als docent is verbonden.

Aan dat instituut en op de academie in Nederland volgt Nicole sinds enkele jaren cursussen. “Het is een gedegen opleiding. Je krijgt een stevige basis mee, zo heb ik zelf ervaren. Want het werken als medium op een hoogstaand niveau is niet voor iedereen weggelegd. Er vielen tijdens de opleiding nogal wat mensen af. Je moet namelijk ook met jezelf aan de slag gaan en dat wil of kan niet iedereen.

”Verder heeft het met drive, passie en talent te maken. Voor mij werd het beroep al snel een manier van leven. Je wordt geen medium, je bént het, zoals vaak wordt gezegd. Toch vind ik het belangrijk dat er regels zijn en dat je een certificaat krijgt. Iedereen die een korte cursus heeft gedaan, kan wel een bordje met ‘medium’ op de deur hangen, maar dat vind ik een kwalijke zaak.”

Tijdens haar opleiding leerde Nicole onder meer dat iedereen het in zich heeft om ‘psychic’ te zijn. “Iedereen kan leren de geestenwereld te voelen, te ervaren en er zelfs mee te werken. Maar niet iedereen kan dat op een hoog niveau doen.”

Ze legt het verschil tussen een psychic en een medium uit. “Iemand die psychic werkt verbindt zijn eigen energie met die van een ander. Paragnosten zijn daar een voorbeeld van. Die houden zich bezig met het invoelen van de energie van mensen of foto’s. Zij werken met wat ik de energie aan de voorkant noem: de aardse, levende energie.”

”Een medium werkt ook psychic, maar tevens natuurlijk met de mensen in de geestenwereld. Een medium werkt met de energie aan de achterkant. Mensen uit de geestenwereld staan namelijk altijd achter je als ze met je communiceren. Zij zullen nooit tussen jou en je aardse ervaringen gaan staan, aan de voorkant dus. Communicatie verloopt ook via de achterkant. De manier waarop ik werk is een mind-to-mind communicatie.”

”Paragnosten doen ook nogal eens voorspellingen. Wij leren dat dat niet mag. In Engeland is het zelfs verboden. Je krijgt mensen op je pad die kwetsbaar zijn en het risico is dat mensen ernaar gaan leven. Bovendien kun je geen harde toekomstvoorspellingen doen. De geestenwereld ziet wel wat meer dan wij hier zien, maar ook zij kunnen niet inschatten of jij over enige tijd op een kruispunt in je leven links- of rechtsom gaat…. Als mens heb je altijd je vrije wil en dat is juist prachtig.”

”Ik geloof erg in je eigen kracht gebruiken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven. In mijn werk als maatschappelijk werkster wees ik mensen daar al op. En nu als medium nog steeds. Zelf heb ik een grote verantwoordelijkheid in dit werk. Je hebt toch te maken met mensen die met thema’s zitten als rouwverwerking, relatieproblemen en moeilijkheden bij de opvoeding. Met welke problemen mensen ook komen, ze hebben één ding gemeen. Dat is dat ze niet leven naar wat hun ziel ze ingeeft en nodig heeft. Natuurlijk komen er ook mensen die nieuwsgierig zijn of omdat ze het gewoon leuk vinden.

”Het eerste contact met de geestenwereld was een openbaring voor Nicole de Haas. Dat was tijdens een workshop mediumschap voor beginners van José Gosschalk in 2007. “Het voelde als thuiskomen. Herkenning was het. Ik wist: dit is het waar ik al die jaren naar heb gezocht. Ik werd er meteen door gepakt. Een maand later zat ik alweer bij een andere workshop van haar. Het contact met de geestenwereld gaat bij mij via het zien van energie, een lichtverschijning. Ook hoor ik dingen en zie ik beelden. Informatie doorkrijgen is trouwens niet het moeilijkst om te leren. ‘Receiving is the easy part’, leerden we. Interpretatie is lastiger. Het is als het leren van een nieuwe taal.

”In februari had ze een ontmoeting met het bekende Schotse medium Derek Ogilvie. “Goed is hij hè, zegt iedereen. Ik heb een waardevol gesprek met hem gehad, maar op bepaalde punten was er wel verschil in visie. Ik vind het jammer dat de televisie bijdraagt aan bangmakerij en sensatie, want dat is helaas wat nog steeds gebeurt. En dat er te weinig aandacht is voor hoogstaand en kwalitatief goed mediumschap.”

Wel erkent ze dat Ogilvie vaak waardevolle boodschappen heeft voor nabestaanden. “Voordat je een boodschap doorgeeft is het belangrijk eerst te bewijzen dat je contact hebt met mensen in de geestenwereld. Dat kan door te vertellen over hobby, werk, relaties of hoe iemand is overleden. Vervolgens is er vaak een boodschap, meestal in de trant van: ik mis je, ik hou van je, of ik heb spijt. Dat is goed voor het genezingsproces van de nabestaande. Maar het helpt óók de mensen uit de geestenwereld.”